Emil Tomašević

Emil Tomašević
Rođen 08.11.1968 u Splitu - Hrvatska.

Od svoje pete godine, preciznije od 1974. godine se bavi jedrenjem.
Jedrio u klasama Optimist, Kadet, L 5, 420, Laser, Finn i Star, te naravno do dana današnjeg se natječe u različitim klasama krstaša, sada i ponovo aktivno na međunarodnoj sceni u klasi Beneteau Figaro 2, posebnoj po tome što se jedri uglavnom sa jednim ii najviše dva člana posade.
Po struci profesionalni pomorac, časnik palube, plovio nakon srednje i više pomorske škole u svojstvu kadeta i kasnije 3. časnika palube. Te jedan kraći period života živio kao transfer skipper na Mediteranu sa mjestom prebivališta na otoku Malti.
Bez obzira na zvanje pomorca i komercijalnog skippera, važnija mu je karijera jedriličara, kojoj se sa prekidima vraća nekoliko puta, što i nije posve uobičajeno u jedriličarskom sportu.
U klasi Laser bilježi reprezentativni status u periodu 10 godina, kad je i zabilježio brojne rezultate među kojima je bio dvostruki prvak države u klasi Laser i jednom čak i u Fincu, pobjednik prestižne svjetske regate Princess Sophia Trophy na Mallorci, iz jedrenja odlazi 1997 godine kako bi pokrenuo privatnu školu jedrenja Ultra Sailing, koja se kroz nekoliko godina nautičkog booma u Hrvatskoj pretvara u ozbiljnu firmu koja zastupa brodogradilište Beneteau i radi sa čarter flotom od preko 50 brodova.
2002 se vraća u takmičarsko jedrenje u već otprije poznatu klasu Fin gdje je osvojio naslov prvaka države još 96 godine. U Fincu provodi 5 aktivnih jedriličarskih godina u kojima bez obzira na godine ulazi u 20 najboljih finista na svjetskoj ISAF ljestvici.
U klasi Laser i Finn zajedno, sveukupno je nastupio na 9 Europskih i 6 svjetskih prvenstava u sastavu reprezentacije.
U krstašima se natječe od ranog djetinjstva kao član posade očevih krstaša, a kroz školu jedrenja sa prijateljem Sandiem Lulićem nabavlja i prvi vlastiti regatni krstaš Duh Ultre.
Nakon nekoliko regatnih krstaša sa tim imenom 2012 godine se ponovo vraća potpuno aktivnom jedrenju, ovaj put na regatnom Krstašu klase Beneteau Figaro 2 i nastupa na svim samačkim i regatama za dvoje na Jadranu, od kojih su najznačajnije zimska regata Sv. Nikole za samce i najpopularnija regata za 2 člana posade na Jadranu i šire Cinque Cento per due, gdje u regati dužoj od 500 Nm sa partnerom Sanijem Delićem osvaja drugo mjesto.
Nakon sezone nastupa u „domaćim vodama“ Ultra Figaro i Emil su spremni za prveskromnije nastupe i u veoma ozbiljnoj konkurenciji profesionalnih jedriličara samaca u Francuskoj.
 
Emil je oženjen suprugom Ingom i ima dvoje djece jedriličara stariju kćer Nađu i mlađeg sina Antuna.